Biznis

Kofola kupuje ďalšie kávové plantáže. Rodinnú farmu a kvalitné zrno našla v Paname

03.06. 2025

Spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko rozširuje svoje poľnohospodárske aktivity a oznamuje vstup do ďalšieho kávového regiónu svetového významu. Po Kolumbii investuje do farmy v panamskom Boquete – oblasti, ktorá sa preslávila najkvalitnejšími kávovými odrodami, vrátane ikonickej Geishy. Cieľom Kofoly je posilniť kontrolu nad surovinami a prepojiť celý hodnotový reťazec – od pestovania až po balenie – pod hlavičku spoločnosti LEROS.

Kofola kupuje ďalšie kávové plantáže.  Rodinnú farmu a kvalitné zrno našla v Paname

„Postupne sa učíme pracovať s poľnohospodárskymi surovinami a prenikáme do pestovania bylín, ovocia a kávy. Veríme, že dlhodobú hodnotu a stabilitu dokážeme vytvoriť iba vtedy, keď poznáme pôvod suroviny a máme pod kontrolou celý proces jej spracovania. Panama je logickým krokom,“ vysvetľuje Jannis Samaras, generálny riaditeľ skupiny Kofola a dodáva: „Chceme poznať pôvod našich kávových odrôd, prostredie aj ľudí, ktorí za nimi stoja. Aj preto sme sa už vlani stali spoluvlastníkmi plantáží v Kolumbii. Nestačí nám ale len kvalitné zrno. Chceme byť súčasťou celého príbehu, od semienka až po produkt, a preto investujeme do vlastnej farmy v Paname.”

Jedinečná chuť  Panamy
Panama tvorí len necelé jedno percento svetovej produkcie kávy – napriek tomu práve odtiaľ pochádza jedna z najdrahších a najoceňovanejších odrôd na svete, slávna Geisha. V oblasti Boquete, ktorá je najstaršou a najznámejšou kávovou oblasťou v Paname, našla teraz Kofola svoj vysnívaný grál.

„Územie Panamy je úplne ojedinelé, s hornatými oblasťami a bohatou vulkanickou pôdou. Naša nová farma Taylor Papa Lalo Coffee S.A. s rozlohou 45 hektárov sa nachádza v panamskej oblasti Boquete, v nadmorskej výške 1 300 – 1 700 metrov. Región leží na úpätí vyhasnutej sopky Barú a vďaka kombinácii vulkanickej pôdy, severného vetra a mikroklímy umožňuje pomalé dozrievanie kávových čerešní, ktoré je kľúčové pre vznik komplexnej chute,” popisuje Martin Mateáš, generálny riaditeľ voňavého piliera LEROS, pod ktorý kávový biznis v nápojárskej Kofole patrí.

Na farme sa pestujú odrody ako Geisha, Caturra, Typica alebo Red Bourbon. Ročná produkcia sa pohybuje okolo 40 ton zelenej kávy. Výhodou farmy je aj jej technologické zázemie na fermentáciu a spracovanie kávy. Cenu transakcie sa obe zmluvné strany rozhodli nezverejňovať.

Kávová misia: poctivo, pod jednou strechou a srdcom
„Farma Papa Lalo potrebuje starostlivosť. Je tam práce nad hlavu, ale to nás neodradilo. Práve naopak – tešíme sa na nové výzvy. Farma má ako jedna z mála infraštruktúru a technológiu na spracovanie zelenej kávy, čo nie je v regióne samozrejmosťou. Vďaka tomu môžeme mať celý proces od pestovania, cez spracovanie až po balenie kávy úplne pod kontrolou,” vysvetľuje Martin Mateáš.

Rodinná nápojárska spoločnosť Kofola má s kávovým biznisom veľké plány. Dlhodobo rozvíja v rámci svojho portfólia kávové značky Café Reserva a Trepallini. Zo zelenej kávy chce vytvárať speciality coffee produkty vo vlastnej pražiarni, ktorú aktuálne pripravuje v juhomoravskej Strážnici

„Speciality coffee je prirodzeným rozšírením nášho bylinkového biznisu. V oboch kategóriách ide o vysokú odbornosť, prácu so špecifickými lokalitami, udržateľnosť a cit pre surovinu. Už dnes dodávame zelenú kávu malým pražiarňam, po novom ale chceme začať budovať vlastný plne integrovaný kávový kanál – s jasnou víziou a pridanou hodnotou,“ hovorí Martin Mateáš, riaditeľ spoločnosti LEROS, pod ktorého strechou sa prepájajú byliny, čajové zmesi aj kvalitná káva.

Plány nie sú malé
Produkty z panamskej kávy zamieria nielen na trh v Česku a na Slovensku, ale tiež do okolitých krajín. Skupina Kofola sa tak prirodzene stane menším, ale vertikálne integrovaným hráčom na poli kávy v rámci strednej Európy. Investícia do panamských kávových plantáží predstavuje ďalší krok v napĺňaní jej dlhodobej stratégie zameranej na udržateľnosť, podporu poľnohospodárstva a kvalitu surovín. Okrem kávy sa obdobne venuje jablkám, ktoré pestuje v Pragerových sadoch na Úsovsku na severnej Morave, a bylinkám, ktoré tvoria základ celého voňavého piliera LEROS.