Tomáš Jendřejek: Jeden z piatich statočných, čo podľahol kúzlu Kofoly a teraz aj jabĺk
Patrí ku Kofole takmer od úplného začiatku. Do firmy nastúpil v roku 1994, pár mesiacov po tom, čo Kostas Samaras kúpil malú sodovkárňu v Krnove. Odvtedy sa Tomáš Jendřejek postupne vypracoval na pozíciu obchodného riaditeľa, riaditeľa nákupu firmy, podieľal sa na chode UGO a tam sa zamiloval do jabĺk. Dnes riadi celú poľnohospodársku divíziu v Kofole a stará sa o Pragerove sady v Libine.

Tomáš, od akvizície sadov uplynul už viac než rok a pol. Čo všetko sa v sade udialo?
Zvládli sme veľa vecí, ale ďalšie máme ešte pred sebou. Vysadili sme horkosladké odrody pre cider, začali sme v synergií s ovocím pestovať harmanček, medovku aj mätu. Urobili sme protikrúpové opatrenia a rozšírili plochu našich sadov o ďalšie desiatky hektárov.
Narazili ste spočiatku na nejaké prekážky?
Hneď prvá sezóna nám ukázala, aké ťažké môže byť ovocinárstvo. Dostali sme sa do situácie, keď nám pomrzla veľká časť úrody. Mrazy, hoci neboli až také fatálne, nám znehodnotili časť jabĺk. Naučili sme sa, že pred mrazmi neutečieš, ale dokážeš znížiť výšku škôd. Kým Úsovsko nemalo v minulosti poistenie, my sme sady poistili proti mrazu – a vyplatilo sa to. V sadoch sa potýkame aj so suchom. Preto pracujeme s hydrogeológmi a hľadáme zdroj vody, ktorý nám môže v budúcnosti pomôcť najmä pri pestovaní bylín.
Čo bolo prvé, čo ste museli riešiť po prevzatí?
Aby s nami zostali tí správni ľudia, ktorí poznajú nielen sad, ale aj celé remeslo. Sme radi, že máme medzi sebou odborníkov, ako je Michal Horáček, ktorí pokračujú v odkaze svojich predkov, a že všetci, ktorí v sade pracovali, s nami zostali a môžu pokračovať v rozvoji príbehu sadov.
Aké sú vaše plány do budúcna? Chystáte nové výsadby alebo ďalší rozvoj sadov?
Postupne nahrádzame nevyhovujúce odrody jabĺk za perspektívne – teda tie, ktoré sú žiadané na retailovom trhu. Naše sady sme rozšírili o nové plochy. Učíme sa využívať synergiu ovocinárstva a pestovania bylín, pestujeme harmanček a medovku v najvyššej kvalite. A chystáme aj podnikovú predajňu, aby sme sa dostali bližšie ku koncovému spotrebiteľovi.
„V horizonte roku 2028 by sme chceli mať sad na ploche 100 hektárov, čo je dvojnásobok pôvodnej výmery.“
V rodine Kofola je aj výrobca bylinných zmesí a čajov LEROS. Ako jeden z mála výrobcov má certifikované čaje lekárenskej kvality, ktoré musia spĺňať prísne kritériá Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Na desiatich hektároch tak v sade pestujeme harmanček a približne na troch medovku a mätu.
Čo ťa na tomto projekte najviac baví alebo napĺňa?
Jednoznačne to, že posúvame náš vzťah k prírode. Hlavný hybateľ všetkých našich udržateľných aktivít, náš náčelník Jannis Samaras, pred rokmi zavelil „návrat k prírode“ a my ho napĺňame tým, že sa významne približujeme k prostrediu prvovýroby – pestovaniu bylín a jabĺk.
Zároveň sme sa dostali do pomyselného historického uzavretia kruhu. Kostas Samaras, Jannisov otec, začínal podnikať na začiatku 90. rokov ako obchodník s ovocím a zeleninou. Väčšiu perspektívu videl v nápojoch, a tak v roku 1993 túto myšlienku opustil a vrhol sa na výrobu nápojov. Dnes, po viac než 32 rokoch, sa k jeho koreňom vraciame. Pracujeme nielen s nápojmi, ale aj s ovocím a zeleninou, do ktorých čara pestovania prenikáme. Kruh sa tým pomaly uzatvára.
4 fakty o našich jabloňových sadoch
- Ročne prinesú takmer 1000 ton ovocia
- Časť putuje do štiav UGO, časť do Freshbarov a Salaterov. Stovky ton spracujeme na jablkový koncentrát
- Pripravujú sa špeciálne horko-sladké a horko-kyslé odrody na výrobu ciderov
- Nájdeme ich na Šumpersku, na úpätí Nízkeho Jeseníku