TS Kofola hlási úspešnú sezónu v zachránených sadoch. Rozširuje výsadbu aj plochu, na ktorej hospodári
Ročne spotrebuje nápojárska rodina Kofola ČeskoSlovensko pri výrobe svojich nápojov vyššie stovky ton jabĺk. Mať pod kontrolou kvalitu ďalšej významnej suroviny od semienka po produkt sa rozhodla v Pragerových sadoch v Libine, ktoré zachránila pred vyklčovaním. Okrem jabĺk si tu pestuje aj hrušky, višne a na stále väčšej ploche aj bylinky.

Pragerovy sady dnes rodia na takmer 60 hektároch v Libine na Šumpersku, na úpätí Nízkeho Jeseníka. „Keď sme sady preberali, chceli sme im vrátiť život. Hospodárime tu druhú sezónu a prešli sme si už mnohými zaujímavými etapami. Vlani nám časť úrody zmrzla, tento rok máme rekordnú úrodu. Prenajali sme si už aj ďalšie plochy vo Veleboři, takže sady, ktoré dnes obhospodarujeme, sme už takmer zdvojnásobili,“ približuje Tomáš Jendřejek, jeden zo zakladateľov Kofoly a dnes riaditeľ jej poľnohospodárskej divízie.
Od jablka k cideru
Zhruba 80 % jabĺk putuje do retailových reťazcov, časť úrody mieri do Freshbarov a Salaterií UGO či do jej fľaštičiek s čerstvou šťavou. Zvyšné jablká sa spracovávajú na koncentrát pre ďalšie nápoje, vrátane legendárnej ovocno-bylinkovej Kofoly, ktorá sa vyrába aj v slovenskom závode spoločnosti v Rajeckej Lesnej.
„Zainvestovali sme nielen do zmodernizovania triediacej linky, do haly na spracovanie bylín a zberovej a pozberovej technológie, ale aj do novej výsadby. Postupne nahrádzame nevyhovujúce odrody jabĺk odrodami perspektívnymi – teda tými, ktoré sú žiadané na retailovom trhu. Okrem klasických odrôd sme vysadili aj horkosladké a horkokyslé odrody jabĺk, vhodné na výrobu cideru,” popisuje jednotlivé kroky Tomáš Jendřejek z Kofoly, do ktorého portfólia patria aj remeselné PRAGER´S cidery.
Synergia ovocia a bylín
Okrem jabĺk sa Kofola stará o hrušky a višne. Na 14 hektároch však pestuje aj rumanček kamilkový, mätu a medovku, čím nadviazala na svoje aktivity v Rajeckej doline. Tu v spolupráci s miestnymi už niekoľko rokov bylinky pestuje, ale zbiera a vykupuje aj tie divoko rastúce.
„Bylinky sa do tunajšej krajiny vracajú po viac ako 35 rokoch. Vďaka Kofole a Lerosu sa učíme využívať synergiu ovocinárstva a pestovania bylín. Rumanček a medovku máme v najvyššej farmaceutickej kvalite,” hovorí Michal Horáček, šéf Pragerových sadov, ktorý nadväzuje na remeslo svojho otca, ktorý v Libine začal pracovať už v roku 1960.
„Ovocinárstvo prešlo počas posledných piatich rokov veľkou krízou a som rád, že teraz svitá nová nádej, že sady tu v Libine budú zachované aj pre ďalšie generácie,” dodáva Horáček. Produkty z Pragerových sadov (ovocie, mušt, sušené jablká, ale aj zemiaky a ďalšie produkty) je možné kúpiť aj v predajni, ktorá sa nachádza v moravskej Veleboři.
Návrat ku koreňom
Pragerovy sady nadväzujú na dlhodobú filozofiu rodinnej nápojárskej spoločnosti, v ktorej je “návrat k prírode“ silne zakorenený.
„Už pred rokmi nám bolo jasné, že kvalitné nápoje nevzniknú bez kvalitných surovín. Znalosť celého cyklu ´od semienka po produkt´ je kľúčová pre to, aby sme spotrebiteľom ponúkali to najlepšie, čo môžeme. Zároveň využitím lokálnych surovín podporíme nielen prírodu, ale aj prosperitu lokalít, kde sme doma,” vysvetľuje Jannis Samaras, majiteľ skupiny Kofola.
Návrat Kofoly k samotnému ovociu má ešte jednu symbolickú rovinu. „Otec začínal podnikať v raných deväťdesiatych rokoch. Snažil sa vtedy dovážať ovocie a zeleninu z Grécka. Perspektívnejšia sa však čoskoro ukázala výroba nápojov. Dnes, po viac ako 30 rokoch, sa k jeho odkazu tak trochu vraciame. Pracujeme nielen s nápojmi, ale aj s ovocím a zeleninou a prenikáme do kúzla ich pestovania,“ uzatvára Jannis Samaras.
Kofola sa podobne intenzívne venuje aj ďalšej kľúčovej surovine – káve. Tajomstvo kvalitného zrna spoznáva na kávovej farme v Kolumbii, a hlavne na vlastných plantážach v Paname.
5 faktov o Pragerových sadoch:
- Sady ležia v Libine na Šumpersku na úpätí Nízkeho Jeseníka.
- Ročná úroda dosahuje asi 1 000 ton ovocia.
Časť jablčnej produkcie mieri do UGO štiav a nápojov, vrátane Kofoly. - Okrem jabĺk sa tu pestujú aj bylinky – rumanček kamilkový, medovka a mäta, ktoré Kofola využíva primárne do svojich čajov LEROS.
- Kofola si vysadila aj špeciálnu ciderovú odrodu potrebnú na výrobu kvalitných PRAGER´s ciderov.